Thuis Wetenschap Kunstmatige intelligentie in de sterrenkunde: ontdekkingen buiten het bereik van het menselijk oog.

Advertentie

Kunstmatige intelligentie in de sterrenkunde: ontdekkingen buiten het bereik van het menselijk oog.

door Lisa Vermeeren

Kunstmatige intelligentie (AI) transformeert de astronomie en biedt nieuwe mogelijkheden om de kosmos te verkennen en fenomenen te ontdekken die voorheen onbereikbaar waren voor het menselijk oog. De introductie van AI in astronomisch onderzoek stelt wetenschappers in staat om de enorme hoeveelheden gegevens van telescopen en ruimtevaartuigen met ongekende snelheid en nauwkeurigheid te analyseren.

Advertentie

Een van de belangrijkste toepassingen van AI in de sterrenkunde is gegevensverwerking en -analyse. Moderne telescopen produceren elke nacht terabytes aan gegevens en het handmatig analyseren daarvan wordt een overweldigende taak. AI helpt dit proces te automatiseren door interessante astronomische objecten zoals verre sterrenstelsels, exoplaneten of zwarte gaten te identificeren en snel te classificeren op basis van verschillende parameters.

Het gebruik van machine learning en neurale netwerken in de sterrenkunde heeft geleid tot de ontdekking van nieuwe exoplaneten die voorheen onopgemerkt bleven vanwege zwakke signalen die moeilijk te onderscheiden zijn van ruis. Kunstmatige intelligentie heeft wetenschappers bijvoorbeeld geholpen bij de ontdekking van het TRAPPIST-1 systeem, waar zeven aardachtige planeten rond een dwergster draaien, een van de belangrijkste ontdekkingen van het afgelopen decennium.

AI versnelt ook het zoeken naar signalen van mogelijke buitenaardse beschavingen enorm door radiosignalen uit de ruimte te analyseren en storingen die de detectie van echte signalen zouden kunnen verstoren, eruit te filteren. Hierdoor kunnen astronomen effectiever antwoorden zoeken op de eeuwige vraag of er leven is in het heelal.

Dit vind je misschien ook leuk

Advertentie